Жилищата с малки квадратури са много в градската среда и  пространството в тях е лукс. Животът в малък апартамент или къща може да бъде предизвикателство за ителигентно решение на пространството, използвайки мултифунционални и спестяващи място мебели или други компоненти от обзавеждането като осветителни тела, цветове и облицовки по стените.

Цветовете

Индивидуалните решения за цветове на стените и различни по вид декоративни мазилки също допринасят за визуалното намаляване или уголемяване на помещенията. Знаете, че ако използвате светли и по-лъскави повърхности на стените и таваните ще постигнете повече простор.

Осветлението

Осветителните тела, решени по оригинален начин и съобразени с различните зони за хранене, отдих или работа, също са важен фактор при обзавеждането на малките пространства. С решението да се сложи светещ таван в малката баня например се постига усещането са повече простор и височина.

Декоративни стени или тавани от гипсокартон  Проектирането на окачени тавани от гипсокартон, които да зонират едно помещение и да го „разделят” на части е решение да се създаде впечатлението, че е по-голямо.

Преградни декоративни стени от гипсокартон също спомагат да се позиционират мебели или обзавеждане, за които няма място. Например частична преградна стена, която да скрие кухнята от холната част и едновременно с това да се използва за вграждането на шкафове и да се позиционира самия телевизор или пък преградна стена, която да прегради визуално леглото от дивана, когато се налага те да бъдат в едно помещение.

Мебелите

Само дизайнът при мебелите не е достатъчен,  необходимо е да бъдат също така и функционални.
„Концепта” знае, че много от клиентите изпитват трудности да оптимизират своето ограничено пространство. Мебелите с двойна употреба като: разтегателни дивани, миндери с място за багаж, които могат да бъдат лесно преобразувани в удобни легла, легла, които се проектират с място за багаж и спално бельо или композиции с легла на два етажа са идеалните решения за малкия дом. Шкафовете, които заемат ъглите на помещенията също спестяват място. Големи огледала на самите мебели  и плотовете с огледална повърхност внасят светлина в стаята и оставят впечатлението за големи размери.

Холните маси с плотове, които могат да бъдат вдигани на по-висока позиция, са идеалните решения за малки апартаменти, като ви спестят мястото за трапезарна маса